Mozgalmas nap

Az utolsó nap tartogatta a legtöbb eseményt a Qualispor Racing kamionos alakulata számára a 2019-es #MoroccoDesertChallenge-en. A Scania-triónak nemcsak a saját dolgával kellett törődnie: a Kovács, Czeglédi, Ács egység útban a kategória 10. helyezése felé egy borzalmas baleset mentésénél is segédkezett.

Miután az előző napi szakaszt szervóproblémák miatt kénytelenek voltak félbeszakítani, de megmenekült az összesítésben elfoglalt 11. helyezés, Kovács Miklós pilóta és két állandó társa, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő harcra készen vágott neki a zárónapi 219 kilométernek. A dunaszentbenedeki trió hátulról rajtolt, majd a szakasz során 8 helyet javítva a kategóriában a 20. időt teljesítették 2 óra 39 perc 34 másodperccel. A különítmény ezzel a 10. helyen fejezte be a viadalt a monstrumok kategóriájában.

„Rövid, de roppant technikás volt ez az utolsó menet, ezer meg egy kanyarral, komoly navigációs feladatokkal. Az eleje mély, homokos rész volt temérdek útvesztővel, sokan tekeregtek is mindenfelé. A táv második fele egy fennsíkon haladt, köves terepen, intenzív navigációval, szinte 100 méterenként kaptam az információkat Pétertől. Minden jól alakult, egészen addig, amíg egy hosszú, tempós, ultragyors részen durrdefektet kaptunk. Emiatt sokan utolértek, akiket addig lehagytunk és borzalmas porban kellett mennünk. Őszintén szólva fogalmunk sem volt, hogy merre járunk, de találtunk néhány GPS-pontot, de nem lett sokkal jobb a helyzet, mert csupán annyit láttunk, hogy mindenféle járművek jönnek-mennek, kavarognak a porfelhőben. Nos, ennek lett a következménye az a borzalmas baleset, amelynek közvetve mi is részesei lettünk” – mondta a pilóta, Kovács Miklós.

Két holland kamion, a DAF-os William de Groot és az MAN-es Gerrit Zuurmond ütközött össze egymással, nagyjából 50-100 méterrel a Scania Qualisport Torpedo előtt: „Sokkoló pillanatok voltak. Azonnal nyomtuk a piros gombot, riasztást adva az esemény irányítóinak a vészhelyzetről, aztán pedig rohantunk kiszedni a felborult autóból a beszorult embereket. Húsz perc alatt sikerült mindenkit kimenekíteni, megérkezett a helikopteres segítség is, a kamiont pedig talpra állítottuk. Indultunk a cél felé, út közben láttuk még a Team DeRooy egyik Ivecóját törött diffivel rostokolni, de sajnos nem tudtunk segíteni neki. Ezt a derbit a 10. helyen fejeztük be, ami látva a kamionos mezőny nagyságát és kiélezettségét, meglátásunk szerint elégedettségre ad okot” – tette hozzá a Qualisport Racing pilótája.

#HajraQualisport #ScaniaTorpedo Total Morocco Desert Challenge